Бијела кућа позвала Београд да повуче војску, а Приштина да повуче полицију

СРНА
Бијела кућа позвала Београд да повуче војску, а Приштина да повуче полицију

ВАШИНГТОН - Главни замјеник савјетника америчког предсједника за националну безбједност Џонатан Фајнер позвао је Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије, а Приштину да повуче полицијске снаге из општинских зграда на сјеверу Косова и Метохије.

Фајнер је током разговора са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем изразио забринутост због тензија на сјеверу Косова и Метохије и позвао обје стране да предузму кораке с циљем деескалације ситуације, објављено је на сајту Бијеле куће.

У разговору са Вучићем, Фајнер је позвао Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије према Косову и Метохији и да спусти ниво борбене готовости.

Такође, позвао је Београд да апелује на грађане који протестују на сјеверу Косова и Метохије да демонстрације остану мирне.

У разговору са Куртијем, Фајнер је позвао Приштину да омогући новоизабраним предсједницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Он је поздравио, како је саопштено, спремност Куртија да ради на стварању услова за нове изборе.

Фајнер је поновио да САД очекују од обје стране да се поново ангажују у дијалогу уз подршку ЕУ и да у потпуности спроведу споразум о нормализацији који је постигнут у Бриселу и у Охриду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана