Без Српске листе нема формирања владе на КиМ

Агенције
Без Српске листе нема формирања владе на КиМ

Београд - Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је јуче да је без разговора са Српском листом, која је освојила свих десет посланичких мјеста предвиђених за Србе, формирање нове владе у Приштини немогуће, што кажу и устав тзв. Косова и закони.

Он је то рекао након што је лидер побједника косовских избора, покрета Самоопредјељење Аљбин Курти, изјавио да у косовској влади мора бити бар један министар из српске заједнице, али да то неће бити нико из Српске листе, која је, према његовим ријечима, пројекат државе Србије. Јевтић је био јасан:

- Српски народ на Косову је на недељним парламентарним изборима врло јасно рекао да остаје чврст и јединствен уз своју државу Србију. Врло је важно то што је Српска листа освојила свих десет мандата. На тај начин није остављен простор било коме од албанских лидера да тргује интересима српског народа на Косову и Метохији и како не бисмо дозволили да се појаве неки Срби који не би радили ништа друго осим слушали шта им Албанци говоре - рекао је Јевтић.

Према његовом мишљењу, изјава лидера покрета Самоопредјељење Аљбина Куртија да ће бити представника Срба у влади, али не представника Српске листе, говори о томе шта би он желио, али је оцијенио да је једно шта Албанци желе, а друго оно што стоји у законима.

- У уставу, члан 96, стоји да ће представник Срба у влади Косова бити изабран већином представника те заједнице у косовској скупштини. Ту нема расправе. То што говори Курти да ће узети не знам ког Србина, то је као да ћемо ми рећи да нећемо да Курти буде премијер, него ћемо узети неког другог - просто је то немогуће - истакао је Јевтић.

Он сматра да, ако Курти жели да заиста буде предсједник косовске владе, мора да узме у обзир чињеницу да је Српска листа побиједила.

Курти је најавио да ће по преузимању власти започети разговоре са Србима са Косова, али не са Српском листом, за коју је рекао да “није политичка партија већ држава”.

- Наш устав каже да мора да буде бар један министар из српске заједнице у нашој влади, али не каже да мора да буде из Српске листе. Значи, ми ћемо да фокусирамо наше приоритете према мањинама као таквим заједницама, а не као странкама - рекао је Курти. (Агенције)+++
Амбасада САД.

 

Неопходан дијалог

Аљбин Курти је рекао да ће, када је ријеч о дијалогу са Београдом, одмах након формирања владе започети разговоре са Бриселом.

- Треба нам дијалог о дијалогу. Треба да га припремимо добро, јер не можемо имати опет неуспех у разговорима. То би нас коштало много. Такође, разматраћемо та 33 договора са Београдом која смо имали од 2011. до 2017. године, шта је испуњено и шта није и какви су утицаји на живот људи на Косову и једном ћемо и почети дијалог са Србијом, који мора да има добре, солидне принципе - рекао је Курти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана