Bez Srpske liste nema formiranja vlade na KiM

Agencije
Bez Srpske liste nema formiranja vlade na KiM

Beograd - Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je juče da je bez razgovora sa Srpskom listom, koja je osvojila svih deset poslaničkih mjesta predviđenih za Srbe, formiranje nove vlade u Prištini nemoguće, što kažu i ustav tzv. Kosova i zakoni.

On je to rekao nakon što je lider pobjednika kosovskih izbora, pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti, izjavio da u kosovskoj vladi mora biti bar jedan ministar iz srpske zajednice, ali da to neće biti niko iz Srpske liste, koja je, prema njegovim riječima, projekat države Srbije. Jevtić je bio jasan:

- Srpski narod na Kosovu je na nedeljnim parlamentarnim izborima vrlo jasno rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju. Vrlo je važno to što je Srpska lista osvojila svih deset mandata. Na taj način nije ostavljen prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kako ne bismo dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im Albanci govore - rekao je Jevtić.

Prema njegovom mišljenju, izjava lidera pokreta Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija da će biti predstavnika Srba u vladi, ali ne predstavnika Srpske liste, govori o tome šta bi on želio, ali je ocijenio da je jedno šta Albanci žele, a drugo ono što stoji u zakonima.

- U ustavu, član 96, stoji da će predstavnik Srba u vladi Kosova biti izabran većinom predstavnika te zajednice u kosovskoj skupštini. Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer, nego ćemo uzeti nekog drugog - prosto je to nemoguće - istakao je Jevtić.

On smatra da, ako Kurti želi da zaista bude predsjednik kosovske vlade, mora da uzme u obzir činjenicu da je Srpska lista pobijedila.

Kurti je najavio da će po preuzimanju vlasti započeti razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom, za koju je rekao da “nije politička partija već država”.

- Naš ustav kaže da mora da bude bar jedan ministar iz srpske zajednice u našoj vladi, ali ne kaže da mora da bude iz Srpske liste. Znači, mi ćemo da fokusiramo naše prioritete prema manjinama kao takvim zajednicama, a ne kao strankama - rekao je Kurti. (Agencije)+++
Ambasada SAD.

 

Neophodan dijalog

Aljbin Kurti je rekao da će, kada je riječ o dijalogu sa Beogradom, odmah nakon formiranja vlade započeti razgovore sa Briselom.

- Treba nam dijalog o dijalogu. Treba da ga pripremimo dobro, jer ne možemo imati opet neuspeh u razgovorima. To bi nas koštalo mnogo. Takođe, razmatraćemo ta 33 dogovora sa Beogradom koja smo imali od 2011. do 2017. godine, šta je ispunjeno i šta nije i kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom, koji mora da ima dobre, solidne principe - rekao je Kurti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana