Без попуштања мјера у Србији, старе остају до даљег

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- У Србији до даљег нема промјене актуелних епидемиолошких мјера против вируса корона, тако да старе остају на снази, одлучио је Кризни штаб за борбу против вируса корона на данашњој сједници.

Члан овог тијела епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је на конференцији за новинаре да постоји тенденција побољшања, али да ситуација није контролисана.

"Морамо бити свесни да морамо очувати ове мере и ову ситуацију, поготово што вакцинација траје неочекивано добро. Да вакцинишемо што већи број у што краћем времену. Ако бисмо вакцинацијом обухватили што већи број људи, дошли бисмо до колективног имунитета, можда и у наредна два, три месеца", рекао је Тиодоровић.

Он је навео да Грчка није увела ковид пасоше, већ ће то учинити ако буде одлучено у руководству ЕУ.

"Нема такве одлуке за сада, они су отворена заједница, ако се ограничава онда се ограничава и економија, не само путовања. Наша Влада и министарства су у контакту са Грчком. Да ли ће неко увести ПЦР тест то зависи појединачно од држава, али у ЕУ се то усаглашава", рекао је Тиодоровић.

Он је додао да нема застоја у испоруци вакцина, али ће сигурно бити у ситуацији да ће требати обезбиједити другу дозу "Фајзерове" вакцине за оне који су примили прву.

Имунолог Срђа Јанковић очекује да ће све вакцине које имају доказе о безбједности бити регистроване по истим критеријумима.

"До даљег нема промена мера", рекао је Јанковић.

Он је навео да не може да се вакцинише онај ко има алергију на саму вакцину или ко је склон тешким алергијама, а то су анафилактички шок, генерализовани осип.

Јанковић је напоменуо да се вакцине не савјетују трудницама и да труднице неће бити вакцинисане док не буду урађене студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана