Bez popuštanja mjera u Srbiji, stare ostaju do daljeg

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- U Srbiji do daljeg nema promjene aktuelnih epidemioloških mjera protiv virusa korona, tako da stare ostaju na snazi, odlučio je Krizni štab za borbu protiv virusa korona na današnjoj sjednici.

Član ovog tijela epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na konferenciji za novinare da postoji tendencija poboljšanja, ali da situacija nije kontrolisana.

"Moramo biti svesni da moramo očuvati ove mere i ovu situaciju, pogotovo što vakcinacija traje neočekivano dobro. Da vakcinišemo što veći broj u što kraćem vremenu. Ako bismo vakcinacijom obuhvatili što veći broj ljudi, došli bismo do kolektivnog imuniteta, možda i u naredna dva, tri meseca", rekao je Tiodorović.

On je naveo da Grčka nije uvela kovid pasoše, već će to učiniti ako bude odlučeno u rukovodstvu EU.

"Nema takve odluke za sada, oni su otvorena zajednica, ako se ograničava onda se ograničava i ekonomija, ne samo putovanja. Naša Vlada i ministarstva su u kontaktu sa Grčkom. Da li će neko uvesti PCR test to zavisi pojedinačno od država, ali u EU se to usaglašava", rekao je Tiodorović.

On je dodao da nema zastoja u isporuci vakcina, ali će sigurno biti u situaciji da će trebati obezbijediti drugu dozu "Fajzerove" vakcine za one koji su primili prvu.

Imunolog Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbjednosti biti registrovane po istim kriterijumima.

"Do daljeg nema promena mera", rekao je Janković.

On je naveo da ne može da se vakciniše onaj ko ima alergiju na samu vakcinu ili ko je sklon teškim alergijama, a to su anafilaktički šok, generalizovani osip.

Janković je napomenuo da se vakcine ne savjetuju trudnicama i da trudnice neće biti vakcinisane dok ne budu urađene studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana