Београд уводи јавни превоз ријеком

Агенције
Београд уводи јавни превоз ријеком

БЕОГРАД - Замјеник градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће Београд у наредном периоду увести рјечни превоз као дио јавног превоза, као и да ће за овај превоз важити претплатне карте за јавни превоз.

- Како бисмо знали шта ћемо да тражимо од будућег партнера у овом послу, као и где ће бити станице будућег речног јавног превоза, односно којом фреквенцијом ће саобраћати бродови, расписали смо тендер за израду студије оправданости речног јавног превоза у Београду - рекао је Весић.

Како је пренијела Градска управа у саопштењу, Весић је рекао да је рок за избор стручњака који ће да раде студију 12. фебруар.

Он је напоменуо да Београд има скоро 200 километара рјечних обала и да нема града у Европи са таквим приступом води, а да нема развијен рјечни превоз путника.

- Улагања у речни превоз много су мања од улагања у путеве. Превоз путника Дунавом и Савом био би бржи и ефикаснији, у ситуацији када су у Београду све веће саобраћајне гужве због скоро 740.000 возила. Од тог броја возила, скоро 540. 000 су аутомобили, што је 90.000 више него пре шест година. Речни превоз је бржи, ефикаснији и еколошки исплативији - објаснио је замјеник градоначелника.

Весић је додао како вјерује да својим положајем, а посебно оријентацијом у просторном развоју, од Обреновца до Земуна и Гроцке, Београд има услове за развој рјечног превоза путника.

Прецизирао је да ће студија оправданости бити основ за расписивање тендера за јавно-приватно партнерство у коме ће град да тражи партнера за обављање рјечног превоза.

 

Метро

Град Београд с циљем растерећења друмског превоза путника жели да изгради метро. На прољеће би требало да почну интензивније активности на овом пројекту, јавиле су агенције

Прва линија од Железника до Миријева највјероватније ће се градити уз помоћ “кртице”, због конфигурације терена, канализационе и водоводне инфраструктуре. Двије линије метроа уклопиће се са БГ возом, а трасе куда ће ићи подземни шински систем су одређене саобраћајним мастер планом.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана