Београд упозорава Приштину да не отима рудник Трепчу

Агенције
Београд упозорава Приштину да не отима рудник Трепчу

Београд - Србија је данас упозорила Приштину да ће, уколико једнострано отме рудник "Трепчу" на Косову и Метохији, покренути приватизацију тог рудника, а рудари протесте, што ће угрозити дијалог Београда и Приштине.

Министри, директор Канцеларије Владе за Косово и Метохију и представници Срба са Косова саопштили су на конференцији за новинаре у Влади Србије да је Београд спремио одговоре, уколико Приштина истраје на једностраном рјешењу за "Трепчу", а први је да ће почети да размарта писма заинтересованих за приватизацију тог рудника.

Они су упозорили да би једнострано наметање рјешења за комбинат "Трепча" поткопало досадашње резултате дијалога Београда и Приштине, дестабилизовало стање на Косову и Метохији и угрозило егзистенцију запослених.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је приштинским званичницима Иси Мустафи и Хашиму Тачију и онима који одлучују у Приштини да не дирају оно што је српско и подсјетио да у "Трепчи" ради 4.000 Срба, а жиле из којих ваде руду на сјеверу чак се и не налазе испод Косова, него испод централне Србије.

"За то постоји само један термин - пљачка. Не дирајте оно што је наше, направите сами нешто ново. Ако не можемо да вам помогнемо, ми вам нећемо одмоћи. Али, оставите оно са чиме никада нисте имали, нити можете имати везе", рекао је Ђурић, наводећи да тај чин Приштине обесмишљава цијели преговарачки процес у Бриселу.

Ђурић је навео је да је ријеч о једностраном отимању и конфискацији 100 одсто власништва и 100 одсто управљачких права у "Трепчи".

Министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да ће, уколико приштинске власти не буду повукле одлуку о преузимању "Трепче" и уколико се не буде разговарало о томе онако како је предвиђено свим досадашњим споразумима, Агенција за приватизацију Србије покренути процес приватизације комбината "Трепча".

Сертић је истакао да ће тај процес бити покренут без обзира на све досадашње разговоре и пажњу коју је Србија и њена Влада учинила у корацима и према Бриселу и према Приштини.

Министар за рад, социјална и борачка питања Србије Александар Вулин пренио је да су рудари рудника "Трепча" најавили протесте, у које улазе од сутра све док се не рашчисти ситуација.

"А када се на Косову протестује, то увек значи нестабилност. Синдикати су спремни да уђу у протесте и ја њихову забринутост разумем, 3.300 породица живи искључиво од жТрепчеж. Једностраним актом национализације, не би знали за кога раде, ко су им власници, ни каква ће им бити сутрашњица", упозорио је Вулин.

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић нагласио је да је за Србију неприхватљиво било какво једнострано дјеловање приштинсих власти.

"То бити усаглашено са представницима Срба на Косову и Метохији, поготово о кључним питањима која тангирају живот српске заједнице. А у овом случају не може ништа ни да се ради ни без Владе Србије, јер жТрепчаж своје кључне потенцијале има у два рудника који копају руду подземно на територији Србије", рекао је Антић.

Министри са листе "Српска" у Влади самопроглашеног Косова пренијели су да су их градоначелници општина на сјеверу Косова обавијестили да ће прекинути сваку комуникацију са Приштином, ако она истраје на одлуци о "Трепчи".

На конференцији за новинаре говорили су замјеник премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић и министри у тој влади Александар Јаблановић и Љубомир Марић, представници листе "Српска".

Конференција је заказана због намјере Приштине да сутра измијени закон како би преузела "Трепчу", односно да тај рудник пређе у власништво Приштине.

Већински власник "Трепче" је Фонд за развој Републике Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана