Београд се противи порицању чињеница о Холокаусту

Срна
Београд се противи порицању чињеница о Холокаусту

БЕОГРАД - Србија одаје почаст жртвама страдалима током Другог свјетског рата, позива на поштовање сјећања и противи се порицању и искривљавању чињеница о Холокаусту, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

”Полазећи од моралне обавезе сваког друштва да на колективном и индивидуалном нивоу одржава сећање на жртве најстрашнијег злочина у 20. веку, Србија се противи порицању или искривљавању историјских чињеница о Холокаусту, и активно се залаже за сагледавање масовног страдања Јевреја у Другом светском рату као једног од највећих злочина у историји човечанства”, наведено је у саопштењу.

Из Министарства су подсјетили да је Србија чланица Међународне алијансе за сјећање на Холокауст од 2011. године.

“Учешће у раду те организације представља један од видова којим настоји да допринесе изградњи културе сјећања на жртве Холокауста, а тиме и спречавању будућих злочина”, наведено је у саопштењу поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста обиљежава се 27. јануара, као сјећање на тај дан 1945. године када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц. Установљен је Резолуцијом Генералне Скупштине УН 2005. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана