Beograd se protivi poricanju činjenica o Holokaustu

Srna
Beograd se protivi poricanju činjenica o Holokaustu

BEOGRAD - Srbija odaje počast žrtvama stradalima tokom Drugog svjetskog rata, poziva na poštovanje sjećanja i protivi se poricanju i iskrivljavanju činjenica o Holokaustu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

”Polazeći od moralne obaveze svakog društva da na kolektivnom i individualnom nivou održava sećanje na žrtve najstrašnijeg zločina u 20. veku, Srbija se protivi poricanju ili iskrivljavanju istorijskih činjenica o Holokaustu, i aktivno se zalaže za sagledavanje masovnog stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu kao jednog od najvećih zločina u istoriji čovečanstva”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Srbija članica Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust od 2011. godine.

“Učešće u radu te organizacije predstavlja jedan od vidova kojim nastoji da doprinese izgradnji kulture sjećanja na žrtve Holokausta, a time i sprečavanju budućih zločina”, navedeno je u saopštenju povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, kao sjećanje na taj dan 1945. godine kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic. Ustanovljen je Rezolucijom Generalne Skupštine UN 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana