Београд отвара ново поглавље

Агенције
Београд отвара ново поглавље

БЕОГРАД - ЕУ и Србија ће данас на Међувладиној конференцији у Бриселу отворити поглавље 4, које се односи на слободу кретања капитала. Србија ће тако имати 18 отворених преговарачких поглавља и биће једина земља региона која је у другој половини 2019. година направила искорак на ЕУ путу.

Земље чланице ЕУ прошле недјеље постигле су сагласност о отварању новог преговарачког поглавља у приступним преговорима са Србијом.

- То је и једни напредак на путу ЕУ интеграција о којем су се земље чланице сагласиле када је западни Балкан у питању - напомињу у Бриселу.

Додато је да поред блокирања приступних преговора Сјеверне Македоније и Албаније ни Црна Гора није добила сагласност да до краја 2019. година отвори ново поглавље.
Европски комесар за проширење Оливер Вархеји је позвао Београд да убрза пут ЕУ реформи.

- Наша очекивања од земље која преговара о чланству су висока. Србији су неопходни солидни и опипљиви резултати реформи у кључним областима, као што су демократија, владина права и слобода медија - оцијенио је Вархеји.

Поглавље које ће Србија отворити односи се на слободу кретња капитала, што је једна од четири основне слободе на којима се заснива унутрашње тржиште ЕУ. У тренутку давања зеленог свјетла за поглавље 4 Србија је пред радним тијелима ЕУ имала спремна и поглавља 2 (слобода кретања радника), 14 (транспортна политика) и 21 (транспортне мреже). У међувремену, Бриселу је достављен и преговарачки оквир за поглавље 3, које се односи на право оснивања предузећа и слободу пружања услуга.

Хрватска, која од 1. јануара преузима предсједавање Савјету ЕУ од Финске, најавила је да ће политика проширења бити један од њених приоритета. Истовремено, очекује се да Европска комисија до краја јануара 2020. изађе са приједлогом промјене методологије приступања, што би, према ријечима комесара Вархејија, требало да донесе већи кредибилитет, али и динамику процеса уласка у ЕУ. 
 

 

Самит у Загребу

У Бриселу најављују да ће политика проширења бити једна од основних тема састанака министара и лидера ЕУ у марту 2020. године.

Кључна одредница у којем правцу и на који начин ће бити настављено проширење ЕУ требало би да буде самит ЕУ - западни Балкан, који је планиран за мај 2020. године у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана