Beograd otvara novo poglavlje

Agencije
Beograd otvara novo poglavlje

BEOGRAD - EU i Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala. Srbija će tako imati 18 otvorenih pregovaračkih poglavlja i biće jedina zemlja regiona koja je u drugoj polovini 2019. godina napravila iskorak na EU putu.

Zemlje članice EU prošle nedjelje postigle su saglasnost o otvaranju novog pregovaračkog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

- To je i jedni napredak na putu EU integracija o kojem su se zemlje članice saglasile kada je zapadni Balkan u pitanju - napominju u Briselu.

Dodato je da pored blokiranja pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije ni Crna Gora nije dobila saglasnost da do kraja 2019. godina otvori novo poglavlje.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je pozvao Beograd da ubrza put EU reformi.

- Naša očekivanja od zemlje koja pregovara o članstvu su visoka. Srbiji su neophodni solidni i opipljivi rezultati reformi u ključnim oblastima, kao što su demokratija, vladina prava i sloboda medija - ocijenio je Varheji.

Poglavlje koje će Srbija otvoriti odnosi se na slobodu kretnja kapitala, što je jedna od četiri osnovne slobode na kojima se zasniva unutrašnje tržište EU. U trenutku davanja zelenog svjetla za poglavlje 4 Srbija je pred radnim tijelima EU imala spremna i poglavlja 2 (sloboda kretanja radnika), 14 (transportna politika) i 21 (transportne mreže). U međuvremenu, Briselu je dostavljen i pregovarački okvir za poglavlje 3, koje se odnosi na pravo osnivanja preduzeća i slobodu pružanja usluga.

Hrvatska, koja od 1. januara preuzima predsjedavanje Savjetu EU od Finske, najavila je da će politika proširenja biti jedan od njenih prioriteta. Istovremeno, očekuje se da Evropska komisija do kraja januara 2020. izađe sa prijedlogom promjene metodologije pristupanja, što bi, prema riječima komesara Varhejija, trebalo da donese veći kredibilitet, ali i dinamiku procesa ulaska u EU. 
 

 

Samit u Zagrebu

U Briselu najavljuju da će politika proširenja biti jedna od osnovnih tema sastanaka ministara i lidera EU u martu 2020. godine.

Ključna odrednica u kojem pravcu i na koji način će biti nastavljeno proširenje EU trebalo bi da bude samit EU - zapadni Balkan, koji je planiran za maj 2020. godine u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana