Београд и Бањалука показују да запад не може да поквари међусрпску сарадњу

Срна
Београд и Бањалука показују да запад не може да поквари међусрпску сарадњу

БЕОГРАД - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да састанак челника Републике Српске и Србије у Београду има огроман значај, јер се сарадња и након изборног циклуса у БиХ наставља пуним капацитетом упркос покушајима Запада да поквари односе Београда и Бањалуке или да отежа међусрпску сарадњу.

Коментаришући јучерашњи договор предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем о градњи Меморијалног центра у Доњој Градини, наставку заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и међусобној подршци у свим битним политичким и националним питањима, Анђелковић је истакао да је све то веома важно зато што будућност српског народа зависи од сарадње Српске и Србије.

"Та сарадња има економску и енергетску компонету, која је врло битна за развој обе српске државе, али има и димензију која је додатно важна. То је димензија која је у претходном периоду била запостављена, а односи се на поштовање наших жртава", рекао је Анђелковић Срни.

Указујући да народ који занемарује своје жртве призива нове несреће, он је истакао да ће Срби коначно добити меморијални центар посвећен Јасеновцу - симболу геоцида над српским народом западно од Дрине током Другог свјетског рата.

"На тај начин младе генерације Срба ће сазревати и живеће са тиме шта се њиховим прецима десило, а онда ће бити много способнији да се боре за своје националне интересе, тако да изградња меморијалног комплекса у Доњој Градини има прворазредни значај", оцијенио је Анђелковић.

Он сматра да је веома важно и то што је посјета Додика и Цвијановићеве Београду дошла у тренутку када се заоштрава питање Косова и што је Додик током сусрета са Вучићем "на дипломатски начин истакао да су питање Косова и будућности БиХ повезани".

"Ако се сутра деси да Србија прави некакве компромисе око Косова, а ја сам уверен да ти компромиси не смеју да подразумевају угрожавање севера и наших манастира, онда и Република Српска мора да има право да изабере своју будућност онако како то она жели", рекао је Анђелковић.

Он је истакао да не може неко Албанцима на југу да даје право да одлучују о својој будућности, а да једнаком броју Срба у Републици Српској, који су уз то били конститутивни народ у Југославији, не да то исто право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана