Beograd i Banjaluka pokazuju da zapad ne može da pokvari međusrpsku saradnju

Srna
Beograd i Banjaluka pokazuju da zapad ne može da pokvari međusrpsku saradnju

BEOGRAD - Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da sastanak čelnika Republike Srpske i Srbije u Beogradu ima ogroman značaj, jer se saradnja i nakon izbornog ciklusa u BiH nastavlja punim kapacitetom uprkos pokušajima Zapada da pokvari odnose Beograda i Banjaluke ili da oteža međusrpsku saradnju.

Komentarišući jučerašnji dogovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o gradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, nastavku zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i međusobnoj podršci u svim bitnim političkim i nacionalnim pitanjima, Anđelković je istakao da je sve to veoma važno zato što budućnost srpskog naroda zavisi od saradnje Srpske i Srbije.

"Ta saradnja ima ekonomsku i energetsku komponetu, koja je vrlo bitna za razvoj obe srpske države, ali ima i dimenziju koja je dodatno važna. To je dimenzija koja je u prethodnom periodu bila zapostavljena, a odnosi se na poštovanje naših žrtava", rekao je Anđelković Srni.

Ukazujući da narod koji zanemaruje svoje žrtve priziva nove nesreće, on je istakao da će Srbi konačno dobiti memorijalni centar posvećen Jasenovcu - simbolu geocida nad srpskim narodom zapadno od Drine tokom Drugog svjetskog rata.

"Na taj način mlade generacije Srba će sazrevati i živeće sa time šta se njihovim precima desilo, a onda će biti mnogo sposobniji da se bore za svoje nacionalne interese, tako da izgradnja memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini ima prvorazredni značaj", ocijenio je Anđelković.

On smatra da je veoma važno i to što je posjeta Dodika i Cvijanovićeve Beogradu došla u trenutku kada se zaoštrava pitanje Kosova i što je Dodik tokom susreta sa Vučićem "na diplomatski način istakao da su pitanje Kosova i budućnosti BiH povezani".

"Ako se sutra desi da Srbija pravi nekakve kompromise oko Kosova, a ja sam uveren da ti kompromisi ne smeju da podrazumevaju ugrožavanje severa i naših manastira, onda i Republika Srpska mora da ima pravo da izabere svoju budućnost onako kako to ona želi", rekao je Anđelković.

On je istakao da ne može neko Albancima na jugu da daje pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, a da jednakom broju Srba u Republici Srpskoj, koji su uz to bili konstitutivni narod u Jugoslaviji, ne da to isto pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana