Београд добија парк Диане Будисављевић

Срна
Београд добија парк Диане Будисављевић

БЕОГРАД - Парк на Савском кеју у Београду биће назван Парк Диане Будисављевић, која је спасавала српску дјецу из усташких логора у Независној Држави Хрватској, одлучила је данас Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда.

Приједлогом, који је поднио замјеник градоначелника Београда Горан Весић у својству грађанина, а који је Комисија усвојила, предвиђено је и да се у парку који се протеже од Бранковог моста до Бетон хале испод Калемегдана, подигне и споменик овој хуманитарки, објавио је Беоинфо.

“Као што је свима познато, Диана Будисављевић, храбра Аустријанка, својим је пожртвовањем и несебичном љубављу према српском народу учинила нешто што Србија никада неће заборавити. Током Другог светског рата спасила је неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу, односно више од 15.000 деце из логора смрти у Независној Држави Хрватској”, навео је Весић у приједлогу.

Он је истакао да је борба Будисављевићеве била јединствена и да се она не смије заборавити.

Чланови Комисије усвојили су иницијативу да централни парк на простору Београда на води, уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова, понесе име Савски парк.

Усвојен је и приједлоге да се у Београду подигну споменици првом предсједнику Народне канцеларије, војводи и сликару Петру Николајевићу Молеру и архитекти Александру Дероку

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана