Башким Јашари нови командант тзв. Косовских безбједносних снага

Tанјуг
Foto: Агенције

ПРИШТИНА - Предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи именовала је данас Башкима Јашарија за новог команданта тзв. Косовских безбједносних снага, након што је досадашњи командант Рахман Рама поднио оставку.

Из кабинета Османи је саопштено да је Јашари именован на приједлог министра одбране и препоруку премијера привремених приштинских институција, преноси Коха. Башким Јашари је син Рифата Јашарија, брата Адема Јашарија, оснивача тзв. ОВК, који је и пре почетка сукоба на Косову и Метохији предводио групу која је изводила нападе на безбедносне снаге Србије.

Медији на албанском недавно су пренијели да је процедура за Рамину смену покренута прије два мјесеца, након сукоба са министром одбране привремених приштинских институција Армендом Мехајем. До несугласица је, према тим наводима, дошло 18. септембра, дви ноћи прије акције косовске полиције на сјеверу Косова и Метохије, када је забрањен улазак на Косову и Метохији возилима са српским регистраским таблицама, јер је Приштина тражила успостављање реципроцитета када је ријеч о регистарским таблицама.

Како су медији преносили, Мехај је тада наредио команди тзв. КБС да офарба четири америчка војна оклопна возила у плаво, са образложењем да ће бити користишћена као подршка полицијској акцији на северу КиМ, али је Рама то одбио.

То није дозвољено према споразуму о испоруци возила из САД, према којем су тзв. КБС крајњи корисник возила, што је потврђено и прошле недјеље, када је, како су медији пренјели, амбасада САД у Приштини подсјетила владу у приштини да опрема коју су САД доделиле КБС не може бити дата ниједној другој безбједносној организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана