Baškim Jašari novi komandant tzv. Kosovskih bezbjednosnih snaga

Tanjug
Foto: Agencije

PRIŠTINA - Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani imenovala je danas Baškima Jašarija za novog komandanta tzv. Kosovskih bezbjednosnih snaga, nakon što je dosadašnji komandant Rahman Rama podnio ostavku.

Iz kabineta Osmani je saopšteno da je Jašari imenovan na prijedlog ministra odbrane i preporuku premijera privremenih prištinskih institucija, prenosi Koha. Baškim Jašari je sin Rifata Jašarija, brata Adema Jašarija, osnivača tzv. OVK, koji je i pre početka sukoba na Kosovu i Metohiji predvodio grupu koja je izvodila napade na bezbednosne snage Srbije.

Mediji na albanskom nedavno su prenijeli da je procedura za Raminu smenu pokrenuta prije dva mjeseca, nakon sukoba sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija Armendom Mehajem. Do nesuglasica je, prema tim navodima, došlo 18. septembra, dvi noći prije akcije kosovske policije na sjeveru Kosova i Metohije, kada je zabranjen ulazak na Kosovu i Metohiji vozilima sa srpskim registraskim tablicama, jer je Priština tražila uspostavljanje reciprociteta kada je riječ o registarskim tablicama.

Kako su mediji prenosili, Mehaj je tada naredio komandi tzv. KBS da ofarba četiri američka vojna oklopna vozila u plavo, sa obrazloženjem da će biti koristišćena kao podrška policijskoj akciji na severu KiM, ali je Rama to odbio.

To nije dozvoljeno prema sporazumu o isporuci vozila iz SAD, prema kojem su tzv. KBS krajnji korisnik vozila, što je potvrđeno i prošle nedjelje, kada je, kako su mediji prenjeli, ambasada SAD u Prištini podsjetila vladu u prištini da oprema koju su SAD dodelile KBS ne može biti data nijednoj drugoj bezbjednosnoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana