Бајић: Милановић призива насилну асимилацију Буњеваца

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

СУБОТИЦА - Предсједник Савеза бачких Буњеваца Мирко Бајић данас је изјаву предсједника Хрватске Зорана Милановића, у којој Буњевце назива Хрватима, оцјенио непримјереном предсједнику озбиљне европске државе, која подстиче и призива насилну асимилацију.

Бајић у саопштењу истиче да су Буњевци аутохтон јужнословенски народ, као што су и Хрвати и Срби, и подсјећа да је на Великој Народној Скупштини у Новом саду 1918. године, на којој је донијета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији, међу свим делегатима било 84 делегата Буњеваца (један на 1.000 становника), и један делегат Хрват.

Наводи да то довољно говори о односу броја Буњеваца и броја Хрвата на овим просторима почетком прошлог века и додаје да крајем 19. и почетком 20. века Суботица није била "највећи хрватски град" нити је у Суботици било Хрвата. ''''Хрватски језик се у Суботици није могао ни чути, јер га нико није ни користио, говорило се мађарски, српски и буњевачком икавицом.

Буњевци, на жалост, јесу били изложени насилној асимилацији у Хрвате, што је 1945. године кулминирало срамном ''наредбом'' тадашње комунистичке власти, којом је наређено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима, без обзира на личну изјаву'', наводи Бајић у саопштењу. Он је оценио да Милановић својим изјавама подстиче и призива насилну асимилацију Буњеваца у Хрвате и истиче да је право свакога да се изјасни или не изјасни о националној припадности онако како сам осјећа и жели, и да Буњевци то поштују.

''Буњевци имају свој Национални савјет који се, узгред, бира на непосредним изборима јер, како наводи, има довољно Буњеваца уписаних у бирачки списак мањине, а Хрвати имају своје Национално Вијеће које се никад није бирало на непосредним изборима, јер се није довољан број Хрвата уписао у бирачки списак мањине'', наводи Бајић, Он истиче да је Србија данас демократска држава која свим мањинама, па и Хрватима, омогућује да се национално изјасне, да његују своју традицију, културу и језик, а да су Буњевци поносни и захвални што их Србија препознаје као аутохтон јужнословенски народ.

''И поштује наше опредјељење да смо у Србији данас једна од националних мањина, са свим правима и обавезама које имају и све друге националне мањине, и да нам једнако као и свима, омогућује неговање сопственог идентитета, традиције, културе и језика'', стоји у саопштењу председника Савеза бачких Буњеваца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана