Bajić: Milanović priziva nasilnu asimilaciju Bunjevaca

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

SUBOTICA - Predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić danas je izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, ocjenio neprimjerenom predsjedniku ozbiljne evropske države, koja podstiče i priziva nasilnu asimilaciju.

Bajić u saopštenju ističe da su Bunjevci autohton južnoslovenski narod, kao što su i Hrvati i Srbi, i podsjeća da je na Velikoj Narodnoj Skupštini u Novom sadu 1918. godine, na kojoj je donijeta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i jedan delegat Hrvat.

Navodi da to dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom prošlog veka i dodaje da krajem 19. i početkom 20. veka Subotica nije bila "najveći hrvatski grad" niti je u Subotici bilo Hrvata. ''''Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom.

Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je 1945. godine kulminiralo sramnom ''naredbom'' tadašnje komunističke vlasti, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu'', navodi Bajić u saopštenju. On je ocenio da Milanović svojim izjavama podstiče i priziva nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate i ističe da je pravo svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam osjeća i želi, i da Bunjevci to poštuju.

''Bunjevci imaju svoj Nacionalni savjet koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima jer, kako navodi, ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine, a Hrvati imaju svoje Nacionalno Vijeće koje se nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine'', navodi Bajić, On ističe da je Srbija danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućuje da se nacionalno izjasne, da njeguju svoju tradiciju, kulturu i jezik, a da su Bunjevci ponosni i zahvalni što ih Srbija prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod.

''I poštuje naše opredjeljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako kao i svima, omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika'', stoji u saopštenju predsednika Saveza bačkih Bunjevaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana