Бајатовић: Прави се Српски ток

Срна
Бајатовић: Прави се Српски ток

Београд - Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да ће Србија градити "српски ток" и да има шансу да постане енергетско чвориште гаса, јер ће имати више праваца снабдијевања и то из Азербејџана, "Јужног коридора" и "Турског тока".

"Планирамо и интерконекцију према Хрватској и Републици Српској. Сарајево ће морати да се снабдева из Србије", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је за "Вечерње новости" навео да Србија јача своје гасне капацитете, те да се сада убрзано ради на интерконекцији од Ниша, преко Димитровграда до границе са Бугарском.

Он је додао да ће Србија поставити и гасовод од Ниша до Батајнице, у Београду, који ће моћи да се повеже на "Турски ток".

Послије позива руског предсједника Владимира Путина Србији да се укључи у пројекат "Турски ток", Бајатовић је рекао да је пред Србијом задатак да изгради и ојача своју мрежу.

"Важно је да се сада све ради по европским правилима. Појавили су се купци који захтевају све веће количине гаса, а наш транспортни систем је прилично скроман. У том гасном тепиху велика је рупа у југоисточној Европи. Нама је сада задатак да изградимо своју мрежу и да је ојачамо, посебно када захтеви купаца буду обавезујући", рекао је Бајатовић.

Он каже да је у плану и интерконекција са Румунијом у дужини од осам километара, што ће бити још један правац снабдијевања од произвођача, јер Румуни имају свој гас, а постоји и веза са Мађарском.

Према његовим ријечима, Србија је врло близу договора да српска предузећа из хемијског комплекса од руског "Гаспрома" добију гас по специјалној цијени, што је директна посљедица посјете Русији предсједника Србије Александра Вучића.

Он је нагласио да је изузетно важно што се међудржавним споразумима између Москве и Београда руска страна обавезала да ће испоручити довољну количину гаса Србији.

"Србија је енергетски сигурна. Између жСрбијагасаж и жГаспромаж није обична комерцијална сарадња, то је стратешко партнерство. Сада ћемо моћи и да продајемо руски гас. Досадашњи уговор је прецизирао набавку 1,5 милијарди метара кубних годишње, сад смо подигли на две милијарде", рекао је Бајатовић.

Одговарајући на питање зашто Србија не купује гас од других произвођача, Бајатовић каже да "Гаспром" никада није рекао да се не купује гас од других, него је цијена руског гаса најповољнија.

"Немамо ми привилегију када је цена у питању, али имамо слободу да узимамо кад желимо и колико желимо, а да при томе не плаћамо пенале, без додатних услова и трошкова. Никад нам Руси нису наплатили ниједан пенал зато што набавке нису ишле по договору", објашњава Бајатовић.

Он наводи и да је дуг за гас према Русији износио између 10 и 400 милиона долара, а сада је "на нули".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана