Артман: Трибунал је крив за циркус око Шешеља

Срна
Артман: Трибунал је крив за циркус око Шешеља

Београд - Бивши портпарол Хашког трибунала Флоренс Артман изјавила је да је Трибунал крив за циркус који је настао у случају лидера СРС Војислава Шешеља.

Она је оцијенила да ће Трибунал, вјероватно, инсистирати на поновном изручењу Шешеља, додајући да он својим понашањем Србију ставља у незгодну ситуацију.

"Логично је било да промијене одлуку, али је требало да мисле о томе раније, с обзиром на то како се Шешељ понаша, као и на чињеницу да је у Србију враћен безусловно. Сада је то жалосно, свеједно", рекла је Артманова за Б92.

Артманова је навела да је мало вјероватно да се Шешељу суди у одсуству, да то Трибунал неће прихватити.

"Не вјерујем да ће му бити дозвољена специјална форма суђења, биће натезања", додала је Артманова.

Наводећи да је овакво понашање Трибунала неспретно и жалосно, Артманова је оцијенила да Србија треба да критикује ситуацију и да позове Трибунал да што прије донесе пресуду Шешељу, коме је суђење завршено прије три године.

"Нема објашњења зашто пресуда није донесена. Трибунал, такође, не поштује ни жртве и одговоран је за овај циркус. Ово је незгодна ситуација за Србију јер је он невин док се не докаже да је крив. Кључно питање кризе је да се објави његова пресуда", закључила је Артманова.

Хашки трибунал затражио је да се Шешељ врати у Хаг на ново разматрање одлуке о његовом пуштању на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана