Антић: Иза саботаже на Сјеверном току стоје САД

Танјуг
Антић: Иза саботаже на Сјеверном току стоје САД

БЕОГРАД - Стручњак за безбједност са Института за националну и међународну безбједност Никола Антић оцијенио је данас да је саботажа на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 политички притисак на Њемачку и покушај Сједињених Америчких Држава да Западну Европу одвоје од руског гаса.

"То је врста политичког притиска, прије свега на Њемачку, и по мојој оцијени покушај САД да тотално одвоје Западну Европу од руског гаса као енергента снабдјевања њиховог тржиšта. Требаће доста времена да се то поправи ако се уопште некад буде поправило", рекао је Антић за Танјуг.

Он је истакао да однос Њемачке и Русије није никада био гори, да Њемачка нема своју спољну политику већ, како је рекао, "ради оно што Вашингтон захтјева".

Антић је указао на, како је оцијенио, терористичке нападе у руском војном регрутном центру у руској Иркутској области и школи у Ижевску, и како се све то догодило за вријеме референдума у Луганску и Доњецку.

"Иза свега тога по мени стоје специјалне службе САД, односно специјалне службе њихових сателитских држава, сад да ли је то Финска, Норвешка, да ли можда чак и њемачки БНД, то је тешко рећи када немаммо оперативне информације са самог терена", закључио је Антић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана