Antić: Iza sabotaže na Sjevernom toku stoje SAD

Tanjug
Antić: Iza sabotaže na Sjevernom toku stoje SAD

BEOGRAD - Stručnjak za bezbjednost sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Nikola Antić ocijenio je danas da je sabotaža na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 politički pritisak na Njemačku i pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da Zapadnu Evropu odvoje od ruskog gasa.

"To je vrsta političkog pritiska, prije svega na Njemačku, i po mojoj ocijeni pokušaj SAD da totalno odvoje Zapadnu Evropu od ruskog gasa kao energenta snabdjevanja njihovog tržišta. Trebaće dosta vremena da se to popravi ako se uopšte nekad bude popravilo", rekao je Antić za Tanjug.

On je istakao da odnos Njemačke i Rusije nije nikada bio gori, da Njemačka nema svoju spoljnu politiku već, kako je rekao, "radi ono što Vašington zahtjeva".

Antić je ukazao na, kako je ocijenio, terorističke napade u ruskom vojnom regrutnom centru u ruskoj Irkutskoj oblasti i školi u Iževsku, i kako se sve to dogodilo za vrijeme referenduma u Lugansku i Donjecku.

"Iza svega toga po meni stoje specijalne službe SAD, odnosno specijalne službe njihovih satelitskih država, sad da li je to Finska, Norveška, da li možda čak i njemački BND, to je teško reći kada nemammo operativne informacije sa samog terena", zaključio je Antić.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana