Ана Брнабић: Странци уложили 2,32 милијарде евра у Србију

Агенције
Ана Брнабић: Странци уложили 2,32 милијарде евра у Србију

Београд – Директне стране инвестиције у Србији достигле су у првих седам мјесеци ове године 2,32 милијарде евра, што је повећање од 43 одсто у односу на исти период 2018., изјавила је јуче премијерка Србије Ана Брнабић.

- Велико ми је задовољство што смо светски лидер у привлачењу страних директних инвестиција - рекла је Брнабићева и додала да је у 2018. години Србија привукла више страних инвестиција него цијели регион Балкана заједно.

Премијерка је подсјетила да је британски лист “Фајненшел тајмс” по други пут прогласио Србију за свјетског лидера у привлачењу страних улагања. На питање новинара одакле повећање директних страних инвестиција од 43 одсто у односу на прошлу годину која се сматра историјском у том погледу, одговорила је да је то зато што је Србија све кредибилнија дестинација за инвестиције.

- До овога није било лако доћи, а постиже се тиме што доводите једног по једног инвеститора, тиме што они имају добре услове, већ предвидиво окружење, добру комуникацију с владом, услове који су транспарентни и да нема корупције - рекла је Брнабићева.

Она је навела да је долазак компаније “Икеа” био веома важан јер, како каже, “сви знају да она не долази тамо где је корупција”.

- Ако имате “Икеу” која је дошла после десет година преговарања, када није веровала у Србију, па остане и одлучи да се прошири, па имате немачки Континентал, МТИ, НЦР ... онда све то полако преокреће фокус свих осталих инвеститора на ту земљу, у овом случају Србију и онда је много лакше привлачити инвеститоре - рекла је Брнабићева.

Али, нагласила је, Србија је и пред тога, много учинила да унапреди услове пословања, прилагоди амбијент посебно за инвеститоре у области ИТ, науке и технологије.

- Све то заједно даје резултате - закључила је премијерка Србије.

Најавила је да ће директно из буџета бити додатно издвојено 120 милиона евра за Моравски коридор, захваљујући повећаним буџетским приходима, који су надмашили план за 60 милијарди динара.

-  Позитиван ребаланс буџета је једним делом усмерен на повећање плата и пензија, на побољшање животног стандарда грађана Србије, а други на инфраструктурне пројекте који су важни како за наш економски раст и унапређење конкурентности земље, тако и за побољшање квалитета животних услова становништва – додала је Брнабић.

Истакла је да је Моравски коридор изузетно важан за људе који живе у Чачку, Крушевцу, Краљеву, Трстенику, Ћићевцу, Врњачкој Бањи, у читавом Раинском, Рашком и Моравичком округу.

 

Повећање примања

Ана Брнабић истакла је да Влада Србије усвојила приједлог “позитивног ребаланса” буџета који предвиђа повећање плата од 1. новембра од осам до 15 одсто.

- Далеко највеће повећање плата биће у здравству и то за медицинске сестре и техничаре од 15 одсто и лекаре од 10 одсто. И пензионери ће добити 1. децембра једнократну помоћ од 5.000 динара а у плану је повећање пензија од 1. јануара 2020. године, за бар 5 одсто - казала је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана