Ana Brnabić: Stranci uložili 2,32 milijarde evra u Srbiju

Agencije
Ana Brnabić: Stranci uložili 2,32 milijarde evra u Srbiju

Beograd – Direktne strane investicije u Srbiji dostigle su u prvih sedam mjeseci ove godine 2,32 milijarde evra, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period 2018., izjavila je juče premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija - rekla je Brnabićeva i dodala da je u 2018. godini Srbija privukla više stranih investicija nego cijeli region Balkana zajedno.

Premijerka je podsjetila da je britanski list “Fajnenšel tajms” po drugi put proglasio Srbiju za svjetskog lidera u privlačenju stranih ulaganja. Na pitanje novinara odakle povećanje direktnih stranih investicija od 43 odsto u odnosu na prošlu godinu koja se smatra istorijskom u tom pogledu, odgovorila je da je to zato što je Srbija sve kredibilnija destinacija za investicije.

- Do ovoga nije bilo lako doći, a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom, uslove koji su transparentni i da nema korupcije - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je dolazak kompanije “Ikea” bio veoma važan jer, kako kaže, “svi znaju da ona ne dolazi tamo gde je korupcija”.

- Ako imate “Ikeu” koja je došla posle deset godina pregovaranja, kada nije verovala u Srbiju, pa ostane i odluči da se proširi, pa imate nemački Kontinental, MTI, NCR ... onda sve to polako preokreće fokus svih ostalih investitora na tu zemlju, u ovom slučaju Srbiju i onda je mnogo lakše privlačiti investitore - rekla je Brnabićeva.

Ali, naglasila je, Srbija je i pred toga, mnogo učinila da unapredi uslove poslovanja, prilagodi ambijent posebno za investitore u oblasti IT, nauke i tehnologije.

- Sve to zajedno daje rezultate - zaključila je premijerka Srbije.

Najavila je da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

-  Pozitivan rebalans budžeta je jednim delom usmeren na povećanje plata i penzija, na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, a drugi na infrastrukturne projekte koji su važni kako za naš ekonomski rast i unapređenje konkurentnosti zemlje, tako i za poboljšanje kvaliteta životnih uslova stanovništva – dodala je Brnabić.

Istakla je da je Moravski koridor izuzetno važan za ljude koji žive u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Ćićevcu, Vrnjačkoj Banji, u čitavom Rainskom, Raškom i Moravičkom okrugu.

 

Povećanje primanja

Ana Brnabić istakla je da Vlada Srbije usvojila prijedlog “pozitivnog rebalansa” budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto.

- Daleko najveće povećanje plata biće u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto. I penzioneri će dobiti 1. decembra jednokratnu pomoć od 5.000 dinara a u planu je povećanje penzija od 1. januara 2020. godine, za bar 5 odsto - kazala je Brnabićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana