Амбасада нема информације о настрадалим српским држављанима

Срна
Амбасада нема информације о настрадалим српским држављанима

БЕОГРАД - Амбасадор Србије у Турској Зоран Марковић изјавио је јутрос да нема информације о настрадалим држављанима Србије у земљотресом погођеним турским провинцијама, а да се погинули осмогодишњак, за кога су медији наводили да је српски држављанин, третира као држављанин Турске.

Марковић је навео да се Амбасади Србије у Анкари нико од држављана Србије није јавио да је угрожен или да му је потребна помоћ, као ни да је неко страдао.

Он је истакао да је Амбасада Србије у контакту са српским спасиоцима који у провинцији Хатај спасавају људе заједно са италијанским спасиоцима.

Амбасадор је за ТВ "Пинк" објаснио да је ријеч о дјечаку чији је отац српског поријекла, а мајка Туркиња и да се у Турској третира искључиво као турски држављанин, па је тако и сахрањен.

Марковић је навео да је све више извучено страдалих и да су све мање шансе да неко преживи.

Према његовим ријечима, у близини погођених подручја у Турској организована су привремена шаторска насеља са 50.000 шатора, обезбијеђен је привремени смјештај за више од 1,2 милиона људи, а ради се на обезбјеђењу смјештаја по хотелима, као и у војним објектима, касарнама.

Позивајући се на нове званичне податке турских власти, Марковић је навео да је потврђено 12.873 погинулих, 63.937 повријеђених и више од 6.500 срушених стамбених објеката, а да турски медији јављају да је у Сирији погинуло око 2.500 људи.

Земљотрес магнитуде 7,9 степени по Рихтеру погодио је дијелове Турске и Сирије у понедјељак, 6. фебруара.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана