Ambasada nema informacije o nastradalim srpskim državljanima

Srna
Ambasada nema informacije o nastradalim srpskim državljanima

BEOGRAD - Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je jutros da nema informacije o nastradalim državljanima Srbije u zemljotresom pogođenim turskim provincijama, a da se poginuli osmogodišnjak, za koga su mediji navodili da je srpski državljanin, tretira kao državljanin Turske.

Marković je naveo da se Ambasadi Srbije u Ankari niko od državljana Srbije nije javio da je ugrožen ili da mu je potrebna pomoć, kao ni da je neko stradao.

On je istakao da je Ambasada Srbije u kontaktu sa srpskim spasiocima koji u provinciji Hataj spasavaju ljude zajedno sa italijanskim spasiocima.

Ambasador je za TV "Pink" objasnio da je riječ o dječaku čiji je otac srpskog porijekla, a majka Turkinja i da se u Turskoj tretira isključivo kao turski državljanin, pa je tako i sahranjen.

Marković je naveo da je sve više izvučeno stradalih i da su sve manje šanse da neko preživi.

Prema njegovim riječima, u blizini pogođenih područja u Turskoj organizovana su privremena šatorska naselja sa 50.000 šatora, obezbijeđen je privremeni smještaj za više od 1,2 miliona ljudi, a radi se na obezbjeđenju smještaja po hotelima, kao i u vojnim objektima, kasarnama.

Pozivajući se na nove zvanične podatke turskih vlasti, Marković je naveo da je potvrđeno 12.873 poginulih, 63.937 povrijeđenih i više od 6.500 srušenih stambenih objekata, a da turski mediji javljaju da je u Siriji poginulo oko 2.500 ljudi.

Zemljotres magnitude 7,9 stepeni po Rihteru pogodio je dijelove Turske i Sirije u ponedjeljak, 6. februara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana