Агресија НАТО-а на СР Југославију посљедњи велики, некажњени злочин у 20. вијеку

Танјуг
Агресија НАТО-а на СР Југославију посљедњи велики, некажњени злочин у 20. вијеку

БЕОГРАД - НАТО агресија била је посљедњи велики и, нажалост, некажњени злочин у 20. вијеку, поручено је током полагања вијенаца на спомен-обиљежје испред Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“ у Београду у знак сјећања на погибију гардиста и пацијената у тој болници током НАТО агресије 1999. године.

На данашњи дан, прије 21 годину, започела је НАТО агресија на СР Југославију.

Вијенце су положили министар одбране и изасланик предсједника Србије Александар Вулин и, у име припадника Војске Србије, начелник Генералштаба ВС генерал Милан Мојсиловић.

- Убијено је 2.500 војника, полицајаца, цивила и деце. За њих, нико никада није одговарао, није рекао извини, нико никада није жалио наше убијене војнике, полицајце. Понекад су рекли да им је жао цивила, али за убијене војнике и полицајце нико још никада није рекао да им је тешко и да је то велики злочин - рекао је Вулин.

Министар је рекао и да нико нема право да убије дете, баш као што нико нема право да убије ни војника, ни полицајца у слободној сувереној земљи.

- Нећемо престати да памтимо, да подсећамо, нећемо престати да питамо зашто је нападнута СР Југославија, зашто без одлуке Савета безбедности УН, зашто без било каквог упоришта у међународном праву - рекао је Вулин.

Према његовим ријечима, прије 21 једну годину, покушали су да убију Србију, а успели су да убију међународно право.

- Наша земља се и даље бори да поврати своје право на простору Косова и Метохије, бори се за своје право да зна ко је наредио ово страшно бомбардовање и зашто још нико није одговоран ни крив за све злочине, сва разарања, смрт и уништење - рекао је Вулин.

Додао је да смо и данас, као и пре 21 годину, суочени са претњом физичког нестанка и да и данас, као и тада, морамо да будемо сложни, јединствени, да се уздамо само у себе и да, како каже, знамо да смо ми једни другима најбољи пријатељ, највећа брана пред несрећом и једина гаранција опстанка.

- Пре 21 годину, народ, војска и држава били су једно и зато смо преживели. И данас, 21 годину касније, суочени са вирусом корона, морамо да будемо једно, јер ћемо само тако преживети, да би имао ко да се сећа, да би имао ко да тражи правду, да би имао ко да се бори, морамо преживети. Срби, као и пре 21 годину, будите уз своју земљу, уз своју државу, само тако ћемо претећи и само тако ћемо оставити ову земљу и онима који долазе после нас - рекао је Вулин.

Одлука о бомбардовању, које је трајало 78 дана, донијета је без одобрења Савјета безбједности Уједињених нација.

У саопштењу Министарства одбране се подсјећа да је у ракетном нападу погођен и КБЦ „Драгиша Мишовић“, а погинуло је седам припадника Гарде и три пацијента.

НАТО агресија 19 земаља чланица западне војне алијансе, почела је увече, 24. марта 1999. године. У њој је страдало 3.500, а рањено и повријеђено јевише од 12.500 људи.

За 78 дана убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 малишана и 1.031 припадник Војске и полиције. Теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 дјеце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас воде као нестали.

У бомбардовању су тешко оштећени привредни објекти, школе, здравствене установе, инфраструктура, медијске куће и споменици културе.

Процјењује се да је за 78 дана бомбардовања изручено 10-15 тона осиромашеног уранијума, који наставља да угрожава здравље грађана.

Агресија је окончана Војнотехничким споразумом из Куманова и потписивањем Резолуције 1244 Савјета безбједности Уједињених нација.

КБЦ "Драгиша Мишовић" погођен је у нападу 20. маја 1999. године, у 00.50 сати, а уништена је зграда неурологије и оштећене зграде Дјечје и Гинеколошко-акушерске клинике и просторије правне службе болнице и рачуноводство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана