Agresija NATO-a na SR Jugoslaviju posljednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. vijeku

Tanjug
Agresija NATO-a na SR Jugoslaviju posljednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. vijeku

BEOGRAD - NATO agresija bila je posljednji veliki i, nažalost, nekažnjeni zločin u 20. vijeku, poručeno je tokom polaganja vijenaca na spomen-obilježje ispred Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“ u Beogradu u znak sjećanja na pogibiju gardista i pacijenata u toj bolnici tokom NATO agresije 1999. godine.

Na današnji dan, prije 21 godinu, započela je NATO agresija na SR Jugoslaviju.

Vijence su položili ministar odbrane i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin i, u ime pripadnika Vojske Srbije, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

- Ubijeno je 2.500 vojnika, policajaca, civila i dece. Za njih, niko nikada nije odgovarao, nije rekao izvini, niko nikada nije žalio naše ubijene vojnike, policajce. Ponekad su rekli da im je žao civila, ali za ubijene vojnike i policajce niko još nikada nije rekao da im je teško i da je to veliki zločin - rekao je Vulin.

Ministar je rekao i da niko nema pravo da ubije dete, baš kao što niko nema pravo da ubije ni vojnika, ni policajca u slobodnoj suverenoj zemlji.

- Nećemo prestati da pamtimo, da podsećamo, nećemo prestati da pitamo zašto je napadnuta SR Jugoslavija, zašto bez odluke Saveta bezbednosti UN, zašto bez bilo kakvog uporišta u međunarodnom pravu - rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, prije 21 jednu godinu, pokušali su da ubiju Srbiju, a uspeli su da ubiju međunarodno pravo.

- Naša zemlja se i dalje bori da povrati svoje pravo na prostoru Kosova i Metohije, bori se za svoje pravo da zna ko je naredio ovo strašno bombardovanje i zašto još niko nije odgovoran ni kriv za sve zločine, sva razaranja, smrt i uništenje - rekao je Vulin.

Dodao je da smo i danas, kao i pre 21 godinu, suočeni sa pretnjom fizičkog nestanka i da i danas, kao i tada, moramo da budemo složni, jedinstveni, da se uzdamo samo u sebe i da, kako kaže, znamo da smo mi jedni drugima najbolji prijatelj, najveća brana pred nesrećom i jedina garancija opstanka.

- Pre 21 godinu, narod, vojska i država bili su jedno i zato smo preživeli. I danas, 21 godinu kasnije, suočeni sa virusom korona, moramo da budemo jedno, jer ćemo samo tako preživeti, da bi imao ko da se seća, da bi imao ko da traži pravdu, da bi imao ko da se bori, moramo preživeti. Srbi, kao i pre 21 godinu, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu, samo tako ćemo preteći i samo tako ćemo ostaviti ovu zemlju i onima koji dolaze posle nas - rekao je Vulin.

Odluka o bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, donijeta je bez odobrenja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju Ministarstva odbrane se podsjeća da je u raketnom napadu pogođen i KBC „Dragiša Mišović“, a poginulo je sedam pripadnika Garde i tri pacijenta.

NATO agresija 19 zemalja članica zapadne vojne alijanse, počela je uveče, 24. marta 1999. godine. U njoj je stradalo 3.500, a ranjeno i povrijeđeno jeviše od 12.500 ljudi.

Za 78 dana ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 mališana i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 djece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vode kao nestali.

U bombardovanju su teško oštećeni privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, infrastruktura, medijske kuće i spomenici kulture.

Procjenjuje se da je za 78 dana bombardovanja izručeno 10-15 tona osiromašenog uranijuma, koji nastavlja da ugrožava zdravlje građana.

Agresija je okončana Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova i potpisivanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

KBC "Dragiša Mišović" pogođen je u napadu 20. maja 1999. godine, u 00.50 sati, a uništena je zgrada neurologije i oštećene zgrade Dječje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana