Жигманов: Спремни смо за институционалну сарадњу

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије Томислав Жигманов рекао је да је сазрела свијест да је потребно сарађивати када је ријеч о институционалним односима Србије и Хрватске и да постоји “висока спремност” да се то и оствари.

Жигманов је поручио да је важно да Србија и Хрватска иду ка томе да се важни сусрети наставе, али и да се рјешавају питања која оптерећују међусобне односе.

Као једно од најтежих навео је питање несталих лица, у вези са којим годинама нема помака.

“Храбри да ће се за столом и то питање поново актуелизоватизи са идејом да се учине помаци када је ријеч о откривању места где су покопани, како би се жртве могле на примерен начин сахранити и да им најближи искажу пијетет”, рекао је Жигманов за РТС.

Он је навео да позиција и искуства Хрватске могу бити од користи и за евроинтеграције Србије.

“Обрадовани смо јер се простор сарадње две владе проширује”, додао је Жигманов.

Говорећи о сарадњи мањинских заједница, српске у Хрватској и хрватске у Србији, Жигманов је рекао да ће се састајати у техничком формату како би дефинисали садржаје које ће реализовати, а односе се на обогаћивање сарадње на пољима културе, образовања, али и политичког живота.

“Учинићемо све када је у питању не само сарадња две државе, већ и два народа, у домену наших моћи. У нашем интересу је да се укупна ситуација релаксира и да посведочимо према јавности да сарадња нема алтернативу”, нагласио је Жигманов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана