Žigmanov: Spremni smo za institucionalnu saradnju

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov rekao je da je sazrela svijest da je potrebno sarađivati kada je riječ o institucionalnim odnosima Srbije i Hrvatske i da postoji “visoka spremnost” da se to i ostvari.

Žigmanov je poručio da je važno da Srbija i Hrvatska idu ka tome da se važni susreti nastave, ali i da se rješavaju pitanja koja opterećuju međusobne odnose.

Kao jedno od najtežih naveo je pitanje nestalih lica, u vezi sa kojim godinama nema pomaka.

“Hrabri da će se za stolom i to pitanje ponovo aktuelizovatizi sa idejom da se učine pomaci kada je riječ o otkrivanju mesta gde su pokopani, kako bi se žrtve mogle na primeren način sahraniti i da im najbliži iskažu pijetet”, rekao je Žigmanov za RTS.

On je naveo da pozicija i iskustva Hrvatske mogu biti od koristi i za evrointegracije Srbije.

“Obradovani smo jer se prostor saradnje dve vlade proširuje”, dodao je Žigmanov.

Govoreći o saradnji manjinskih zajednica, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, Žigmanov je rekao da će se sastajati u tehničkom formatu kako bi definisali sadržaje koje će realizovati, a odnose se na obogaćivanje saradnje na poljima kulture, obrazovanja, ali i političkog života.

“Učinićemo sve kada je u pitanju ne samo saradnja dve države, već i dva naroda, u domenu naših moći. U našem interesu je da se ukupna situacija relaksira i da posvedočimo prema javnosti da saradnja nema alternativu”, naglasio je Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana