Затражено продужење притвора за Гуцатија и Харадинаја

Срна
Затражено продужење притвора за Гуцатија и Харадинаја

БЕОГРАД - Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу затражило је од суда да продужи притвор предсједнику и потпредсједнику Удружења ратних ветерана терористичке ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, јер сматра да су се током поступка повећали ризици због којих им је притвор одређен.

Гуцати и Харадинај су ухапшени 25. септембра прошле године, а притвор им је већ два пута продужаван због постојања оправдане сумње да су застрашивали свједоке и ометали процесе пред Специјализованим вијећима са сједиштем у Хагу, као и опасности да ће то наставити да чине уколико се нађу на слободи, те због опасности од бјекства и да ће поновити кривична дјела.

Тужилаштво је у допису судији за претходни поступак указало на повећање поменутих ризика јер је поднијело свој претпретресни поднесак суду са списком појединачних оптужби против оптужених са списком доказа којим их поткрепљује, листу свједока и листу доказа против њих.

"Оптужени сада, када им се приближава почетак суђења, имају потпун извештај о случају који тужилаштво води против њих, што само повећава њихов подстицај за
покушај незаконитог избјегавања или ометања поступка, укључујући понављање радњи због којих оптужени у овом случају", навело је тужилаштво.

Гуцати и Харадинај су оптужени за опструкцију поступака пред Специјализованим вијећима и објелодањивање идентитета свједок, преноси Тањуг.

Прошле седмице суд је објавио поднесак Гуцатијевих адвоката којим су затражили да му хитно буде укинут притвор, са или без гаранција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана