Zatraženo produženje pritvora za Gucatija i Haradinaja

Srna
Zatraženo produženje pritvora za Gucatija i Haradinaja

BEOGRAD - Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor predsjedniku i potpredsjedniku Udruženja ratnih veterana terorističke OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, jer smatra da su se tokom postupka povećali rizici zbog kojih im je pritvor određen.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni 25. septembra prošle godine, a pritvor im je već dva puta produžavan zbog postojanja opravdane sumnje da su zastrašivali svjedoke i ometali procese pred Specijalizovanim vijećima sa sjedištem u Hagu, kao i opasnosti da će to nastaviti da čine ukoliko se nađu na slobodi, te zbog opasnosti od bjekstva i da će ponoviti krivična djela.

Tužilaštvo je u dopisu sudiji za prethodni postupak ukazalo na povećanje pomenutih rizika jer je podnijelo svoj pretpretresni podnesak sudu sa spiskom pojedinačnih optužbi protiv optuženih sa spiskom dokaza kojim ih potkrepljuje, listu svjedoka i listu dokaza protiv njih.

"Optuženi sada, kada im se približava početak suđenja, imaju potpun izveštaj o slučaju koji tužilaštvo vodi protiv njih, što samo povećava njihov podsticaj za
pokušaj nezakonitog izbjegavanja ili ometanja postupka, uključujući ponavljanje radnji zbog kojih optuženi u ovom slučaju", navelo je tužilaštvo.

Gucati i Haradinaj su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim vijećima i objelodanjivanje identiteta svjedok, prenosi Tanjug.

Prošle sedmice sud je objavio podnesak Gucatijevih advokata kojim su zatražili da mu hitno bude ukinut pritvor, sa ili bez garancija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana