Захарова: Озбиљна забринутост Москве због насиља у Црној Гори према СПЦ

Срна
Захарова: Озбиљна забринутост Москве због насиља у Црној Гори према СПЦ

МОСКВА - Ескалација напетости у Црној Гори и насилно поступање црногорских власти према Српској православној цркви /СПЦ/ и њеним вјерницима изазивају озбиљну забринутост Русије, рекла је данас портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Она је на конференцији за новинаре у Москви навела да је 12. маја, на празник посебно поштованог светитеља у Црној Гори Светог Василија Острошког у Никшићу служен традиционални молебан, а да је полиција, под изговором нарушавања мјера карантина, растјерала вјернике примјењујући сузавац, да су тада ухапшени и тек 15. маја пуштени Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са својим свештенством.

Захарова је напоменула да је 19. маја амерички Стејт департмент истакао важност поштовања вјерских права и подржао оштру акцију црногорских власти.

“Таква изјава свједочи о томе да црквену тематику у Вашингтону посматрају кроз призму геополитике. Ријеч је о очигледним намјерама да се унесе раскол у православни свијет и да се уништи јединство духовног простора на Балкану”, оцијенила је Захарова.

Она је нагласила да је Русија увјерена у потребу рјешавања свих проблема у оквирима конструктивног дијалога, уз очување стандарда, правила и норми одређених међународним документима, поштујући законска права канонске цркве и вјерника, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.

Захарова је нагласила да би неприродно раздвајање вјерника, укључујући и прљаво мијешање спољних фактора, стварањем великих проблема, па чак и немира, лако могло преплавити регион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана