Zaharova: Ozbiljna zabrinutost Moskve zbog nasilja u Crnoj Gori prema SPC

Srna
Zaharova: Ozbiljna zabrinutost Moskve zbog nasilja u Crnoj Gori prema SPC

MOSKVA - Eskalacija napetosti u Crnoj Gori i nasilno postupanje crnogorskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i njenim vjernicima izazivaju ozbiljnu zabrinutost Rusije, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je na konferenciji za novinare u Moskvi navela da je 12. maja, na praznik posebno poštovanog svetitelja u Crnoj Gori Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen tradicionalni moleban, a da je policija, pod izgovorom narušavanja mjera karantina, rastjerala vjernike primjenjujući suzavac, da su tada uhapšeni i tek 15. maja pušteni Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa svojim sveštenstvom.

Zaharova je napomenula da je 19. maja američki Stejt department istakao važnost poštovanja vjerskih prava i podržao oštru akciju crnogorskih vlasti.

“Takva izjava svjedoči o tome da crkvenu tematiku u Vašingtonu posmatraju kroz prizmu geopolitike. Riječ je o očiglednim namjerama da se unese raskol u pravoslavni svijet i da se uništi jedinstvo duhovnog prostora na Balkanu”, ocijenila je Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija uvjerena u potrebu rješavanja svih problema u okvirima konstruktivnog dijaloga, uz očuvanje standarda, pravila i normi određenih međunarodnim dokumentima, poštujući zakonska prava kanonske crkve i vjernika, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova je naglasila da bi neprirodno razdvajanje vjernika, uključujući i prljavo miješanje spoljnih faktora, stvaranjem velikih problema, pa čak i nemira, lako moglo preplaviti region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana