Загреб: Варнице између предсједника и премијера

Срна
Загреб: Варнице између предсједника и премијера

ЗАГРЕБ - Корупционашка афера “Јанаф” у Хрватској узбуркала је односе између предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића.

Милановић је најавио да ће разговарати са Пленковићем о понашању истражних тијела у афери “Јанаф” јер сматра да злоупотребљавају политику силе.

Он је додао и да политика, прије свега премијер, треба да заштити уставни поредак.

Из Владе Хрватске су поручили да кривични поступци који су у току, као и независан рад надлежних органа, нису теме за разговор.

Од Милановића, како су навели, очекују да се “прво извини свима које вријеђа и да се стабилизује, а тек онда се могу договорити за састанак”, преносе хрватски медији.

Милановић је раније коментарисао аферу “Јанаф” када је рекао да новинари треба да питају премијера гдје је био за вријеме блокаде уведене због пандемије вируса корона.

Рекао је и да су у ноторни клуб бившег директора “Јанафа”, ухапшеног Драгана Ковачевића, “Пленковићеви министри долазили као задњи магарци”.

“Његови министри су мјесецима, ако је све истина, као посљедњи магарци, долазили у ситуацију да се осрамоте. Не један министар”, рекао је Милановић.

Ускок је покренуо истрагу против 11 особа које терети за трговање утицајем, давање мита, незаконито погодовање злоупотребе положаја и овлаштења, те помагања у тим недјелима.

Уз директора “Јанафа” Драгана Ковачевића, истрагом је обухваћен првоокривљени Крешо Петек, оснивач и шеф пословања компаније “Електроцентар Петек”, као и градоначелници Велике Горице Дражен Баришић и Нове Градишке Винко Гргић.

У центру истраге је давање мита од чак 1,96 милиона куна које је, наводно, предузетник Крешо Петек предао шефу “Јанафа” Драгану Ковачевићу 2019.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана