Zagreb: Varnice između predsjednika i premijera

Srna
Zagreb: Varnice između predsjednika i premijera

ZAGREB - Korupcionaška afera “Janaf” u Hrvatskoj uzburkala je odnose između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Milanović je najavio da će razgovarati sa Plenkovićem o ponašanju istražnih tijela u aferi “Janaf” jer smatra da zloupotrebljavaju politiku sile.

On je dodao i da politika, prije svega premijer, treba da zaštiti ustavni poredak.

Iz Vlade Hrvatske su poručili da krivični postupci koji su u toku, kao i nezavisan rad nadležnih organa, nisu teme za razgovor.

Od Milanovića, kako su naveli, očekuju da se “prvo izvini svima koje vrijeđa i da se stabilizuje, a tek onda se mogu dogovoriti za sastanak”, prenose hrvatski mediji.

Milanović je ranije komentarisao aferu “Janaf” kada je rekao da novinari treba da pitaju premijera gdje je bio za vrijeme blokade uvedene zbog pandemije virusa korona.

Rekao je i da su u notorni klub bivšeg direktora “Janafa”, uhapšenog Dragana Kovačevića, “Plenkovićevi ministri dolazili kao zadnji magarci”.

“Njegovi ministri su mjesecima, ako je sve istina, kao posljednji magarci, dolazili u situaciju da se osramote. Ne jedan ministar”, rekao je Milanović.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te pomaganja u tim nedjelima.

Uz direktora “Janafa” Dragana Kovačevića, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i šef poslovanja kompanije “Elektrocentar Petek”, kao i gradonačelnici Velike Gorice Dražen Barišić i Nove Gradiške Vinko Grgić.

U centru istrage je davanje mita od čak 1,96 miliona kuna koje je, navodno, preduzetnik Krešo Petek predao šefu “Janafa” Draganu Kovačeviću 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana