Загреб: Сексуално злостављање пријавило 26 студенткиња

Тањуг
Загреб: Сексуално злостављање пријавило 26 студенткиња

ЗАГРЕБ - Доцент Академије драмских умјетности у Загребу Јасна Жмак изјавила је данас да је добила 26 пријава студенткиња за сексуално насиље на тој високошколској установи.

Пошто се тема сексуалног злоствљања из Србије “прелила” на све земље региона, Жмак каже да је одлучила да отвори интернет канал на којем је позвала све да пријаве такве случајеве.

“Данас имамо 26 пријава”, рекла је Жмак у емисији Хрватског радија “У мрежи Првог” ХРТ-а.

Рекла је да су контактирали тужилаштво, као неку врсту правне помоћи.

Спровешће, казала је, интерне дисциплинске поступке за оне оптужене професоре који и даље раде на том факултету.

“Важно је да се догодила ова једна шира мобилизација гдје је пуно жена одлучило да почне да говори о томе и мислим да је ово тек почетак једне приче која ће још дуго трајати”, навела је Жмак.

Адвокат Вишња Дреншки Ласан је казала да, што се кривичног поступка тиче, анонимне пријаве могу бити велика препрека за прогон осумњичених особа.

Жртва злостављања, додала је, мора најпре да да свој пристанак да би такав поступак могао да буде покренут.

“Рок је три мјесеца за давање таквог пристанка за прогон, и то од тренутка када је дјело почињено у односу на тренутак сазнања ко је починитељ”, рекла је.

Дреншки Ласан је додала да је за ово кривично дело предвиђена казна у трајању од две године затвора, а застарева са навршених 10 година, пренео је хрватски портал Индекс.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана