Zagreb: Seksualno zlostavljanje prijavilo 26 studentkinja

Tanjug
Zagreb: Seksualno zlostavljanje prijavilo 26 studentkinja

ZAGREB - Docent Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak izjavila je danas da je dobila 26 prijava studentkinja za seksualno nasilje na toj visokoškolskoj ustanovi.

Pošto se tema seksualnog zlostvljanja iz Srbije “prelila” na sve zemlje regiona, Žmak kaže da je odlučila da otvori internet kanal na kojem je pozvala sve da prijave takve slučajeve.

“Danas imamo 26 prijava”, rekla je Žmak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” HRT-a.

Rekla je da su kontaktirali tužilaštvo, kao neku vrstu pravne pomoći.

Sprovešće, kazala je, interne disciplinske postupke za one optužene profesore koji i dalje rade na tom fakultetu.

“Važno je da se dogodila ova jedna šira mobilizacija gdje je puno žena odlučilo da počne da govori o tome i mislim da je ovo tek početak jedne priče koja će još dugo trajati”, navela je Žmak.

Advokat Višnja Drenški Lasan je kazala da, što se krivičnog postupka tiče, anonimne prijave mogu biti velika prepreka za progon osumnjičenih osoba.

Žrtva zlostavljanja, dodala je, mora najpre da da svoj pristanak da bi takav postupak mogao da bude pokrenut.

“Rok je tri mjeseca za davanje takvog pristanka za progon, i to od trenutka kada je djelo počinjeno u odnosu na trenutak saznanja ko je počinitelj”, rekla je.

Drenški Lasan je dodala da je za ovo krivično delo predviđena kazna u trajanju od dve godine zatvora, a zastareva sa navršenih 10 godina, preneo je hrvatski portal Indeks.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana