Загреб од Механизма у хагу траже материјале против Станишића и Симатовића

Срна
Загреб од Механизма у хагу траже материјале против Станишића и Симатовића

ЗАГРЕБ - Државно тужилаштво Хрватске затражило је од Механизма за међународне кривичне судове у Хагу /ММКС/ материјале против некадашњих челника Службе државне безбедности Србије Јовице Станишића и Франка Симатовића, којима је овај суд повећао казне затвора са 12 на 15 година и пресудио да су били "саучесници у удруженом злочиначком подухвату".

Тужилаштво је саопштило да је затражило да им се достави комплетан материјал списа предмета, укључујући и материјале прикупљене током истраживања који нису кориштени у поступку, с обзиром на то да је предмет правоснажно окончан.

Хрватско тужилаштво тражи тај материјал ради кориштења у предметима против познатих и непознатих лица у вези с ратним злочинима у којима надлежна жупанијска тужилаштва настављају истраживања, преносе хрватски медији.

Државном тужилаштву Хрватске су 2014. предани јавни судски докази који су кориштени у поступку против двојице бивших челника Службе државне безбедности Србије, који се односе на ратне злочине почињене на подручју Хрватске.

Ријеч је о укупно 7.320 докумената и 196 аудио-видео записа, који су достављени надлежним жупанијским тужилаштвима.

Жалбено вијеће ММКС-а је 31. маја изрекло коначну пресуду Станишићу и Симатовићу према којој их је осудило на по 15 година затвора.

Некадашњим челницима ресора Државне безбедности Србије пресуђено је да су били саучесници у "удруженом злочиначком подухвату", који је, наводно, довео до злочина у Бијељини, Зворнику, Шамцу, Добоју, Санском Мосту и Трнову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана