Zagreb od Mehanizma u hagu traže materijale protiv Stanišića i Simatovića

Srna
Zagreb od Mehanizma u hagu traže materijale protiv Stanišića i Simatovića

ZAGREB - Državno tužilaštvo Hrvatske zatražilo je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu /MMKS/ materijale protiv nekadašnjih čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kojima je ovaj sud povećao kazne zatvora sa 12 na 15 godina i presudio da su bili "saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu".

Tužilaštvo je saopštilo da je zatražilo da im se dostavi kompletan materijal spisa predmeta, uključujući i materijale prikupljene tokom istraživanja koji nisu korišteni u postupku, s obzirom na to da je predmet pravosnažno okončan.

Hrvatsko tužilaštvo traži taj materijal radi korištenja u predmetima protiv poznatih i nepoznatih lica u vezi s ratnim zločinima u kojima nadležna županijska tužilaštva nastavljaju istraživanja, prenose hrvatski mediji.

Državnom tužilaštvu Hrvatske su 2014. predani javni sudski dokazi koji su korišteni u postupku protiv dvojice bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije, koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske.

Riječ je o ukupno 7.320 dokumenata i 196 audio-video zapisa, koji su dostavljeni nadležnim županijskim tužilaštvima.

Žalbeno vijeće MMKS-a je 31. maja izreklo konačnu presudu Stanišiću i Simatoviću prema kojoj ih je osudilo na po 15 godina zatvora.

Nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije presuđeno je da su bili saučesnici u "udruženom zločinačkom poduhvatu", koji je, navodno, doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana