За квадрат стана у Хрватској 2.500 евра

Агенције
За квадрат стана у Хрватској 2.500 евра

Загреб - Цијене станова у Хрватској у посљедњих годину дана расту, највише на Јадрану и у Загребу. У хрватској престоници су у појединим дијеловима града станови у просјеку скупљи од 2.500 евра по квадрату.

Како преносе хрватски медији, за годину дана су стамбени објекти поскупјели за више од седам одсто, а новоградња за више од 10 одсто.

Највеће поскупљење некретнина биљежи се у Загребу, више од 11 одсто, и на Јадрану, више од седам одсто.

У Загребу се стан од 33 квадратна метра продаје за 98.000 евра, а жена која га продаје каже да је "можда спремна на неку корекцију" цијене, али потврђује да су цијене у том дијелу града и иначе високе, наводи портал "дневник.хр".

Стручњаци сматрају да су на раст цијена утицали бројни фактори, од државних субвенција до повољнијих економских кретања, али указују на то да је на тржишту током године настао застој.

- Сви мање-више чекају септембар и повећана је потражња за некретнинама јер у том периоду то могу да искористе. Аутоматски су и веће цијене некретнина зато што су и сами продавци тога свјесни, па рачунају да ако се нешто жели купити, да ће се то искористити и иде им у прилог да подигну мало цијене некретнина - објашњава Антонија Микшић из агенције за некретнине.

Цијене, које су у овом тренутку, како тврде многи, "пренадуване", ускоро би могле поновио да падну, што мисли и предузетник Денис Чупић, који је већ годинама у бизнису с некретнинама.

- Приближавање цијенама од 2.500 до 3.500 евра, какве су сад у новоградњи у Загребу, потпуно су нереалне. Постоји једна калкулација која говори да би пад могао бити од 10 до 20 одсто, поготово у неким дијеловима Загреба - каже Чупић.

Словенија

Цијене станова прије неколико година подивљале су и у Словенији, а влада је ситуацију ријешила нижим ПДВ-ом на некретнине величине до 120 квадрата и тако стабилизовала тржиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана