Za kvadrat stana u Hrvatskoj 2.500 evra

Agencije
Za kvadrat stana u Hrvatskoj 2.500 evra

Zagreb - Cijene stanova u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana rastu, najviše na Jadranu i u Zagrebu. U hrvatskoj prestonici su u pojedinim dijelovima grada stanovi u prosjeku skuplji od 2.500 evra po kvadratu.

Kako prenose hrvatski mediji, za godinu dana su stambeni objekti poskupjeli za više od sedam odsto, a novogradnja za više od 10 odsto.

Najveće poskupljenje nekretnina bilježi se u Zagrebu, više od 11 odsto, i na Jadranu, više od sedam odsto.

U Zagrebu se stan od 33 kvadratna metra prodaje za 98.000 evra, a žena koja ga prodaje kaže da je "možda spremna na neku korekciju" cijene, ali potvrđuje da su cijene u tom dijelu grada i inače visoke, navodi portal "dnevnik.hr".

Stručnjaci smatraju da su na rast cijena uticali brojni faktori, od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja, ali ukazuju na to da je na tržištu tokom godine nastao zastoj.

- Svi manje-više čekaju septembar i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu da iskoriste. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavci toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene nekretnina - objašnjava Antonija Mikšić iz agencije za nekretnine.

Cijene, koje su u ovom trenutku, kako tvrde mnogi, "prenaduvane", uskoro bi mogle ponovio da padnu, što misli i preduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u biznisu s nekretninama.

- Približavanje cijenama od 2.500 do 3.500 evra, kakve su sad u novogradnji u Zagrebu, potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 odsto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba - kaže Čupić.

Slovenija

Cijene stanova prije nekoliko godina podivljale su i u Sloveniji, a vlada je situaciju riješila nižim PDV-om na nekretnine veličine do 120 kvadrata i tako stabilizovala tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana