За четири године криминалци из Црне Горе укључени у шверц 30 тона кокаина

Танјуг
За четири године криминалци из Црне Горе укључени у шверц 30 тона кокаина

ПОДГОРИЦА - Црногорске власти су указале да су између 2017. године и 2021. године полицијске агенције заплијениле више од 30 тона кокаина широм свијета у случајевима када су криминалци из Црне Горе били укључени, наведено је у извјештају Канцеларије Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ).

Реч је о глобалном извјештају о шверцу кокаина за 2023. годину, где се посебно анализирају међународне везе криминалних група, а који је објављен на званичном сајту Канцеларије УН за дрогу и криминал, преноси портал РТЦГ.

У извјештају се наводо да је црногорска лука Бар активна транзитна тачка за балканске криминалне групе када је реч о шверцу наркотика, често из Јужне Америке.

"Држављани Црне Горе се већ неко вријеме често појављују у откривеним случајевима шверца кокаина, посебно као морнари на прекоокеанским бродовима", констатовано је у извјештају, уз напомену да постају и све важнији играчи. "На пример, у јуну 2019. власти у луци Филаделфија, Сједињене Државе, заплениле су изузетну количину од 20 тона кокаина са контејнерског брода на путу за луку Ротердам у Холандији, а ухапсиле су и неколико црногорских припадника посаде", наведено је у извјештају.

Додаје се да су црногорске власти идентификовале, што се може видети у отвореним изворима, Шкаљарски и Кавачки клан као моћне и организоване криминалне групе високог ризика у земљи. "Штавише, према изворима медија, црногорски држављанин који борави у Аустрији наводно заузима водеће место у шеми шверца наркотика са два хрватска сарадника.

Осумњичен је од агенција за спровођење закона да има везе са великим пошиљкама кокаина које су откривене у Колумбији и Италији", наглашено је у извештају Канцеларије УН за дрогу и криминал. Наводи се и да су пошиљке банана, обично из Еквадора, послужиле каткад за пребацивање и прикривање кокаина који стиже у балканске луке.

"УНОДЦ указује и да у балканским лукама велике пошиљке кокаина из Јужне Америке организују балканске криминалне групе, посебно албански и држављани Србије или Црне Горе, који обезбеђују набавку и транспорт до места у Грчкој, Бугарској, Румунији и Украјини", пише у извјештају, преноси РТЦГ.

Како се наводи, посебно је упозорено да су црногорски шверцери хапшени близу обала Аустралије и Западне Африке, што указује на нове трендове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана