Za četiri godine kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

Tanjug
Za četiri godine kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

PODGORICA - Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile više od 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Reč je o globalnom izvještaju o švercu kokaina za 2023. godinu, gde se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa, a koji je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal, prenosi portal RTCG.

U izvještaju se navodo da je crnogorska luka Bar aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je reč o švercu narkotika, često iz Južne Amerike.

"Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima", konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači. "Na primer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, Sjedinjene Države, zaplenile su izuzetnu količinu od 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade", navedeno je u izvještaju.

Dodaje se da su crnogorske vlasti identifikovale, što se može videti u otvorenim izvorima, Škaljarski i Kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji. "Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin koji boravi u Austriji navodno zauzima vodeće mesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika.

Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji", naglašeno je u izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal. Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

"UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbeđuju nabavku i transport do mesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini", piše u izvještaju, prenosi RTCG.

Kako se navodi, posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što ukazuje na nove trendove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana