Вријеме је да се Хрватска суочи са својом срамном историјом

Џерусалем Пост
Вријеме је да се Хрватска суочи са својом срамном историјом

Јерусалим - Мање од мјесец дана дијели Хрватску од уласка у Европску унију.

Овај ће потез означити кулминацију тешког и дуготрајног процеса у којем је ова бивша држава Југославије провела бројне реформе како би задовољила стандарде ЕУ-а”, пише “Џерусалем Пост”.

- Хрватска је успјела увести бројне промјене, али да ипак није успјела учинити једну ствар, а то је да се помири са својом срамном прошлошћу и масовним убиствима Јевреја током Другог свјетског рата - стоји у тексту који потписује Мајкл Фројнд.

Многи од нас упознати су с концентрационим логорима попут Треблинке и Аушвица, додао је, али колико нас уопште зна за Јасеновац и за стравичне злочине које су у њему проводили хрватски фашисти?

- Познат као “Аушвиц Балкана”, Јасеновац је био највећи концентрациони логор на подручју НДХ, успостављене 10. априла 1941. године”. Више од два милиона Срба на мети Павелића и његових квислинга – пише Џерусалем Пост.

Хитлер је, пишеЏП, задаћу владања НДХ-ом повјерио Анти Павелићу, вођи усташког покрета, који се заклео да ће Хрватску “очистити” од Срба, Јевреја и других мањина.

- Слиједећи њемачке стопе, Павелић је провео бројне расистичке законе којима је ограничио слободу Јеврејима и забранио им бављење бројним професијама. Током рата, усташе су убиле више од 30.000 Јевреја, односно 75 посто укупне јеврејске популације у земљи. Ипак, главна Павелићева мета била су више од два милиона Срба који су живјели на подручју бивше државе - пише лист.

Управо је Јасеновац, стоји у тексту, био мјесто гдје су “Хрвати показали своју окрутну, бестијалну нарав” и убили неколико стотина хиљада људи у “оргији неописивог дивљаштва”.

У Јасеновцу, пише новинар, није било плинских комора, већ је свако појединачно убиство изведено на “старомодни начин” - ножевима, сјекирама, па чак и чекићима.

“Јасеновац је био утјеловљење варварства”

У интервјуу који је објављен у мају у српском листу “Политика”, Јаша Алмули, 95-годишњи новинар који је био на челу београдске јеврејске заједнице, Јасеновац је описао као “варварско мјесто на којем су убиства најчешће почињавана голим рукама”.

- Врло ријетко су употребљавали метке, јер су били увјерени да њихове жртве не заслужују безболну смрт - казао је Алмули те набројао неке од “метода” којим су се усташе користиле у Јасеновцу - “вадили би људима очи, резали им гркљане, тровали дјецу...”.

Џерусалем Пост пише да су Хрвати чак измислили посебан нож, “Србосјек”, којим су убили велик број српског становништва.

- Хрватска никада није одговарала за бруталне злочине - наводи лист.

Након рата, пише Џ. Пост, успостављена је Југославија, логор је срушен, а Хрвати се никада нису суочили са својим злочинима нити су за њих одговарали.

Иако су политички представници из Хрватске у неколико наврата стигли у Јерусалим како би се извинили за стравичне злочине, усташко наслијеђе и даље је “на цијени” код одређеног броја Хрвата, пише лист.

- На примјер, у децембру 2011. године у Сплиту и Загребу одржана су велика меморијална окупљана за Павелића. Можете ли замислити да се исто догоди у Риму за Мусолинија или Берлину за Хитлера? Концерти Марка Перковића Томпсона привлаче десине хиљада људи, међу којима многи јасно и поносно истичу усташке симболе - стоји у тексту.

Џ. Пост такође пише је упитна сврха меморијалног музеја у Јасеновцу, тврдећи да се злочини који су тамо почињени и даље покушавају заташкати.

- Ако млађе нараштаје музеј не учи ономе што се уистину догађало у Јасеновцу, не можемо ни замислити шта дјеца уче у школама - коментарисао је др. Ефраим Зуроф из центра Симон Визентал.

У тренуцима растућег екстремизма и антисемитизма широм Европе, од кључне је важности да прикривени холокауст у Хрватској буде разоткривен, наводи лист.

- Европа је још увијек у позицији да тако нешто захтијева од Хрватске и не би требала окретати поглед на другу страну. То је најмање што могу учинити за стотине хиљада невиних Јевреја и Срба који су брутално убијени у Јасеновцу - стоји у закључку Џерусалем Поста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана