Врањеш: Први пут у Загребу отворене важне теме за српски народ, Српску и БиХ

Срна
Врањеш: Први пут у Загребу отворене важне теме за српски народ, Српску и БиХ

БАЊАЛУКА - Радна посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу била је на највишем нивоу, а први пут након дуго времена отворене су веома важне теме и за српски народ и за Републику Српску, као и за БиХ, рекао је амбасадор БиХ у Загребу Александар Врањеш.

Врањеш је нагласио да су теме сусрета у Згаребу биле од политичких па до инфраструктурних.

“Званични Загреб са оба нивоа послао је јасне поруке да ће у наредном периоду много активније да се односе према проблемима са којима се хрватски народ сусреће у БиХ”, навео је Врањеш.

Он је сматра да је то добро за Републику Српску, јер се континуирано негирају уставна права два конститутивна народа у БиХ.

“Ако БиХ треба да функционише као држава која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, онда је важно да управо та конститутивност буде задовољена”, констатовао је Врањеш за РТРС.

Он је оцијенио да је активније укључивање Хрватске у та питања изузетно важно.

“Поруке које смо чули из Сарајева, попут изјаве Шефика Џаферовића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, да ће Хрватска сносити посљедице, затим изјаве Бакира Изетбеговића, предсједника СДА, да је Додик неформално дошао у посјету Загребу, говоре да бошњачка страна, односно званично Сарајево сматра да они једино имају право и легитимитет да они једини имају право да разговарају о овим темама и да су сви остали мање легитимни да разговарају о овим темама”, додао је Врањеш.

Он је указао да управо то говори да су поједине политичке струје из Сарајева спремне да много активније раде на мајоризацији друга два конститутивна народа.

“Важно је да је Додик за званични Загреб, предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића потпуно легитиман и важан саговорник”, нагласио је Врањеш.

Када је ријеч о одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори, амбасадор БиХ у Загребу сматра да је важно да се коначно чује званични став Хрватске да би се на основу тога могао направити план будућег дјеловања.

“Веома је важно да се о том питању разговара на билатералном нивоу и да се коначно почне да разговара на званичном нивоу и мој је план да се покрене та билатерална посјета да два министра сједну и да видимо колико могу да се приближе ставови”, навео је Врањеш.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана