Vranješ: Prvi put u Zagrebu otvorene važne teme za srpski narod, Srpsku i BiH

Srna
Vranješ: Prvi put u Zagrebu otvorene važne teme za srpski narod, Srpsku i BiH

BANjALUKA - Radna posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu bila je na najvišem nivou, a prvi put nakon dugo vremena otvorene su veoma važne teme i za srpski narod i za Republiku Srpsku, kao i za BiH, rekao je ambasador BiH u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Vranješ je naglasio da su teme susreta u Zgarebu bile od političkih pa do infrastrukturnih.

“Zvanični Zagreb sa oba nivoa poslao je jasne poruke da će u narednom periodu mnogo aktivnije da se odnose prema problemima sa kojima se hrvatski narod susreće u BiH”, naveo je Vranješ.

On je smatra da je to dobro za Republiku Srpsku, jer se kontinuirano negiraju ustavna prava dva konstitutivna naroda u BiH.

“Ako BiH treba da funkcioniše kao država koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, onda je važno da upravo ta konstitutivnost bude zadovoljena”, konstatovao je Vranješ za RTRS.

On je ocijenio da je aktivnije uključivanje Hrvatske u ta pitanja izuzetno važno.

“Poruke koje smo čuli iz Sarajeva, poput izjave Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da će Hrvatska snositi posljedice, zatim izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, da je Dodik neformalno došao u posjetu Zagrebu, govore da bošnjačka strana, odnosno zvanično Sarajevo smatra da oni jedino imaju pravo i legitimitet da oni jedini imaju pravo da razgovaraju o ovim temama i da su svi ostali manje legitimni da razgovaraju o ovim temama”, dodao je Vranješ.

On je ukazao da upravo to govori da su pojedine političke struje iz Sarajeva spremne da mnogo aktivnije rade na majorizaciji druga dva konstitutivna naroda.

“Važno je da je Dodik za zvanični Zagreb, predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića potpuno legitiman i važan sagovornik”, naglasio je Vranješ.

Kada je riječ o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, ambasador BiH u Zagrebu smatra da je važno da se konačno čuje zvanični stav Hrvatske da bi se na osnovu toga mogao napraviti plan budućeg djelovanja.

“Veoma je važno da se o tom pitanju razgovara na bilateralnom nivou i da se konačno počne da razgovara na zvaničnom nivou i moj je plan da se pokrene ta bilateralna posjeta da dva ministra sjednu i da vidimo koliko mogu da se približe stavovi”, naveo je Vranješ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana