Владика Кирило пожелио митрополиту Јоаникију да настави путем митрополита Амфилохија

Срна
Владика Кирило пожелио митрополиту Јоаникију да настави путем митрополита Амфилохија

ПОДГОРИЦА - Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило пожелио је изабраном митрополиту црногорско-приморском Јоаникију да настави путем митрополита Амфилохија.

“Желим му да настави путем митрополита Амфилохија, а као што знамо и вријеме Митрополита Амфилохија није било лако. Надамо се да ће вријеме управе Црквом митрополита Јоаникија бити много лакше, да ће се народ окренути правим вриједностима морала, вјере, спасења и ревности”, истакао је владика Кирило.

Владике Јоаникије и Кирило служили су данас на празник Светога свештеномученика Јоаникија (Липовца) митрополита црногорско-приморскога, свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Владика Јоаникије истакао је да је свештеномученик Јоаникије као архијереј Христов пострадао за вјеру православну, бранећи вјеру и светиње, бранећи душу, жртвујући се за будућност свога народа.

“Он је имао такав усуд да пострада послије многих свештеника који су пострадали у његово вријеме и то да пострада послије окончања Другога свјетскога рата. Да буде убијен, без суда и пресуде”, подсјетио је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, када је одступао са војском до Лијевча поља, касније и даље, гледао је овај свештеномученик да његова мантија не дотакне оружје, пушку или нож и пострадао као јагње Божије, без суда и пресуде.

“Црногорски комунисти су га убили, насладили су се његовим мукама, прво су га намучили па стријељали. И не зна му се ни до дан данас ни гроба ни мрамора”, рекао је митрополит Јоаникије.

Он је подсјетио да је Свети архијерјски сабор канонизовао митрополита Јоаникија и са њиме побијене свештенике и новомученике.

“Да нам Господ да снаге да превазилазимо наше подјеле, да будемо људи, као што је говорио наш блаженопочивши патријарх Павле, да се издигнемо изнад обичних људских слабости и мана и будемо прави хришћани, да се наша срца испуне добротом, братском љубављу и праштањем”, поручио је митрополит Јоаникије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана