Vladika Kirilo poželio mitropolitu Joanikiju da nastavi putem mitropolita Amfilohija

Srna
Vladika Kirilo poželio mitropolitu Joanikiju da nastavi putem mitropolita Amfilohija

PODGORICA - Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo poželio je izabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju da nastavi putem mitropolita Amfilohija.

“Želim mu da nastavi putem mitropolita Amfilohija, a kao što znamo i vrijeme Mitropolita Amfilohija nije bilo lako. Nadamo se da će vrijeme uprave Crkvom mitropolita Joanikija biti mnogo lakše, da će se narod okrenuti pravim vrijednostima morala, vjere, spasenja i revnosti”, istakao je vladika Kirilo.

Vladike Joanikije i Kirilo služili su danas na praznik Svetoga sveštenomučenika Joanikija (Lipovca) mitropolita crnogorsko-primorskoga, svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Vladika Joanikije istakao je da je sveštenomučenik Joanikije kao arhijerej Hristov postradao za vjeru pravoslavnu, braneći vjeru i svetinje, braneći dušu, žrtvujući se za budućnost svoga naroda.

“On je imao takav usud da postrada poslije mnogih sveštenika koji su postradali u njegovo vrijeme i to da postrada poslije okončanja Drugoga svjetskoga rata. Da bude ubijen, bez suda i presude”, podsjetio je vladika Joanikije.

Prema njegovim riječima, kada je odstupao sa vojskom do Lijevča polja, kasnije i dalje, gledao je ovaj sveštenomučenik da njegova mantija ne dotakne oružje, pušku ili nož i postradao kao jagnje Božije, bez suda i presude.

“Crnogorski komunisti su ga ubili, nasladili su se njegovim mukama, prvo su ga namučili pa strijeljali. I ne zna mu se ni do dan danas ni groba ni mramora”, rekao je mitropolit Joanikije.

On je podsjetio da je Sveti arhijerjski sabor kanonizovao mitropolita Joanikija i sa njime pobijene sveštenike i novomučenike.

“Da nam Gospod da snage da prevazilazimo naše podjele, da budemo ljudi, kao što je govorio naš blaženopočivši patrijarh Pavle, da se izdignemo iznad običnih ljudskih slabosti i mana i budemo pravi hrišćani, da se naša srca ispune dobrotom, bratskom ljubavlju i praštanjem”, poručio je mitropolit Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana