Влада Црне Горе: Темељни уговор са СПЦ усаглашен са уставом, примједбе неосноване

Срна
Foto: Гов.ме

ПОДГОРИЦА - Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) у свему је усаглашен са Уставом и законима Црне Горе, саопштено је из црногорске Владе.

У званичном мишљењу усвојеном на сједници Владе наводи се да су неосноване иницијативе којима се предлаже да Уставни суд покрене поступак за оцјену усаглашености са Уставом и законом Темељног уговора, објављеног у “Службеном листу” 31. августа 2022. године.

Ову иницијативу Уставном суду је упутио СДП 9. марта прошле године уз образложење да је Темељни уговор у супротности са правним поретком Црне Горе у својој укупности, као и у појединим одредбама.

Црногорска Влада је исти став заузела и поводом сличне иницијативе за оцјену уставности и законитости уговора између Црне Горе и СПЦ, коју је 8. новембра 2022. године поднијела Радмила Мијановић.

Приједлог мишљења поводом иницијатива за оцјену уставности Влада је припремила и о њему расправљала и гласала након што је то затражено из Уставног суда Црне Горе пред којим су поднијете иницијативе за оцјену уставности и законитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана